Niedzielny „Festiwal Ryby i Wina” był ostatnim elementem „Gastronomicznej Promocji Ziemi Puckiej”, która od piątku trwała w gminie Kosakowo.W piątek w ramach tego wydarzenia odbyła się konferencja branżowa dotycząca m.in. kuchni regionalnej i produktów tradycyjnych, a w sobotę odbyły się Dożynki Powiatu Puckiego i Gminy Kosakowo.
A niedziela to już wspomniany „Festiwal Ryby i Wina”, w trakcie którego gotowano dana z ryb i degustowano niemieckie wina mozelskie. Podsumowano też plebiscyt, który był prowadzony w restauracjach Ziemi Puckiej. Klienci zdecydowali, że najlepszą potrawą przygotowaną z produktów regionalnych jest zupa rybna. A teraz władze Powiatu Puckiego będą się starać o wpisanie jej na Listę Produktów Tradycyjnych.
W trakcie „Festiwalu Ryby i Wina” była tez prezentacja królowej wina, wędzenie ryb, gotowanie zupy bursztynowej oraz pokaz dawnych metod połowu ryb. I właśnie od tego zaczęła się cała impreza…